Vårt mål är att ge den skyddssökande den bästa förutsättningen för en framtid fritt från våld

Hur vi jobbar

Gryningsljus skyddat boende – ett liv fritt från våld. Den som blivit våldsutsatt behöver komma till en trygg och säker miljö där kompetent personal kan hjälpa den våldsutsatta att känna sig trygg, säker och få stöd i att leva ett liv fritt från våld.

Säkerhet

Vi gör alltid en riskbedömning och matchning innan vi tar emot nya placeringar för att säkerställa att det inte finns någon risk för den nya eller befintliga klienters skyddsbehov. Vid ankomst till vårt boende erhåller skyddsökande ett inledande säkerhetssamtal, vi gör skyddsbedömning samt nätverkskarta. Personal säkerställer den skyddssökandes digitala utrustning och informerar kring de rutiner vi har på vårt skyddsboende gällande sociala medier. Vi genomför därefter kontinuerligt säkerhetsbedömningar för att säkerställa att skyddet är optimalt. Den skyddsökande får utbildning i eget säkerhetstänk, eftersom vi anser att det är av största vikt att eget säkerhetstänk implementeras omgående. Vid vistelse utanför boendet skall skyddssökande bära våra överfallslarm. Vi hjälper den skyddssökande i praktiska säkerhetsåtgärder, så som att ansöka om sekretessmarkering, byta bankID, spärra konton etc.

Vi har husmöten varje vecka där alla skyddssökande har möjlighet att påverka sin tid på boendet. Vi genomför aktiviteter varje vecka anpassade efter behov. Lokalerna är utrustade med flertalet olika skyddsanordningar för de skyddssökande och personalens säkerhet. Klienten erbjuds kontinuerligt kontakt med hälso-, sjukvård och tandvård. 

Våldet

Utifrån uppdrag och överenskommelse med placerande socialtjänst genomför vi riskbedömningar och beskrivningar med hjälp av bedömningsinstrumenten FREDA och/eller PATRIARK. Den skyddssökande får under vistelsetiden hos oss regelbundna stödsamtal och utbildning kring våldets olika strukturer och processer. Vi erbjuder även motiverande samtal kontinuerligt för att den skyddssökande under trygga former ska få möjlighet att sätta ord på det den upplevt och hitta strategier framåt. Om intresse finns från flera av våra skyddssökande, har vi även gruppsamtal kring våldet.

Vi hjälper och stöttar den skyddsökande i praktiska göromål kring våldet så som att göra polisanmälan, uppsöka vården etc. 

Barnen

Barnen hos oss erbjuds regelbundet egna samtal avseende inskrivning, säkerhet och våldet. De får genom dessa samtal möjlighet att prata om det de upplevt samt verktyg till att reglera sina känslor och lättare hantera sin nuvarande situation.

Vid behov erbjuder vi gemensamma samtal för den skyddssökande och dennes barn för att de tillsammans ska få en ökad förståelse för respektives upplevelser av våldet samt nuvarande situation.

Vi har god kontakt med närliggande skolor där barn skrivs in efter bedömning tillsammans med handläggare och vårdnadshavare. Detta främst för att barnens ska få ett sammanhang i vardagen vilket skapar trygghet för dem, men också för att de inte ska förlora viktig tid i kunskapsinhämtning. 

Samarbete med socialtjänsten

Efter beviljad insats upprättar vi tillsammans med den skyddssökande en genomförandeplan utifrån socialtjänstens uppdrag. Genomförandeplanen blir efter godkännande av socialtjänsten det vi kommer att arbeta utifrån. Vi deltar i uppföljningsmöten, inkommer med månadsrapporter och slutrapporter. Vår grund är ett gott samarbete med socialtjänsten där handläggare ska ha tillräckligt stor insyn i pågående insats för att kunna göra vidare bedömningar av fortsatt stöd och hjälp till den skyddssökande.

I samband med utskrivning från vår verksamhet är vi tacksamma om både skyddssökande och placerande socialtjänst vill besvara vår enkät om upplevd vistelsetid på boendet och upplevd grad av samarbete för att vi hela tiden ska utvecklas och bli bättre. 

Framtiden

Vi är behjälpliga med att söka nytt stadigvarande boende åt våra skyddssökande. När de skrivs ut är målet att de ska vara mer rustade för framtiden. Vi finns med i de praktiska göromålen som sker inför en flytt och arbetar tillsammans med den skyddssökande för att denne ska ha tillräcklig kunskap för att klara sin vardag i eget boende så som att betala räkningar, åka kollektivt m.m.

Vi stämmer av med den skyddssökande att grunderna för eget säkerhetstänk finns och vet hur den ska agera i olika eventuella situationer som kan uppstå. Den skyddssökande gör tillsammans med oss upp en telefonlista som denne får med sig, med viktiga nummer ifall något skulle ske.

Vår förhoppning är att efter avslutad placering hos oss har den skyddssökande fått med sig tillräckligt mycket för att kunna leva ett liv fritt från våld. 

Vi hjälper dig läka

Här är alla välkommna

Vi har möjlighet att ta emot personer som utsatts för våld i nära relation, lever i en hederskontext eller lever under hot av andra orsaker. Vi välkomnar kvinnor och eventuellt medföljande barn, hbtqi samt män som behöver skyddsboende. Beträffande skyddssökande med missbruksproblematik gör vi individuella bedömningar. Hos oss är även husdjur välkomna.